De Oefentherapeut

Vergoeding

Maak direct een afspraak bij een oefentherapeut

Bekijk jouw oefentherapievergoeding

Oefentherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom is het aan te raden een passende aanvullende verzekering af te sluiten, waarin voldoende behandelingen oefentherapie zijn opgenomen. Is jouw huidige polis ontoereikend dan kun je ieder jaar voor 1 januari jouw huidige zorgverzekering opzeggen en heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen.

Vergoedingen 2020

Op de website van diverse partijen staan gedetailleerd overzichten bij welke zorgverleners je terecht kunt. En wat de premies zijn van aanvullende verzekeringen die oefentherapie Cesar/Mensendieck vergoeden. Bijvoorbeeld:

Je kunt natuurlijk ook op de website van je eigen zorgverzekeraar kijken voor meer informatie.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Oefentherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding vanuit de basisverzekering hangt af van jouw leeftijd en welke aandoening je hebt.

Ben je jonger dan 18 jaar? 

Dan worden de eerste 9 behandelingen voor oefentherapie vergoed. Mocht je daarna voor deze indicatie nog behandelingen nodig hebben, dan worden maximaal de volgende 9 behandelingen ook vergoed. Heb je een chronische aandoening (check hiervoor de lijst ‘chronische aandoeningen’), dan wordt de behandeling van deze aandoening volledig vergoed. 

Ben je 18 jaar of ouder? 

Dan wordt oefentherapie alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je een aandoening hebt die op de lijst chronische aandoeningen voorkomt. Staat jouw aandoening op deze lijst, dan zul je de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen of worden deze behandelingen vanuit jouw aanvullende verzekering vergoed (mits je deze hebt, natuurlijk). De behandelingen die je daarna nog extra nodig hebt (vanaf de 21e behandeling dus), worden vanuit de basisverzekering vergoed.

Overigens bestaat er voor sommige chronische aandoeningen een maximum behandeltermijn. Dit staat op de chronische lijst van de betreffende zorgverzekeraar. Check daarvoor de website van jouw eigen zorgverzekering.

Vergoeding vanuit basisverzekering artrose heup/knie en COPD

- Vanaf 1 januari 2018 wordt oefentherapie bij artrose in de knie- en heupgewrichten voor maximaal 12 behandelingen per 12 maanden vergoed uit de basisverzekering.
- Met ingang van 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD voor patiënten met GOLD II en hoger vanaf de eerste behandeling vanuit de basisverzekering vergoed.

Zonder verwijzing naar de oefentherapeut

Sinds 2008 kun je rechtstreeks naar de oefentherapeut Cesar en Mensendieck zonder verwijzing van een arts. Directe Toegang Oefentherapie (DTO) maakt oefentherapie voor iedereen rechtstreeks bereikbaar. Het geeft jou als patiënt de vrijheid om zelf, op eigen initiatief en zonder tussenkomst van arts, een oefentherapeut in te schakelen. Dit geldt ook wanneer je door een fysiotherapeut, logopedist, psycholoog, verloskundige, chiropractor of andere hulpverlener bent verwezen naar oefentherapie.

Screening

Wanneer je je aanmeldt zonder verwijzing van de huisarts, zal eerst een screening plaatsvinden. Deze screening geeft antwoord op de vraag of je met jouw klacht/hulpvraag bij de oefentherapeut inderdaad aan het juiste adres bent. Wanneer jouw klacht/hulpvraag niet geïndiceerd is voor oefentherapie, zal de oefentherapeut jou adviseren alsnog naar de huisarts te gaan. Directe toegankelijkheid geldt voor iedereen in Nederland. Voorwaarden zijn er niet aan verbonden, dus het maakt in principe niet uit wat de zorgvraag is of wat de klachten zijn.