De Oefentherapeut

Chronische pijn

Maak direct een afspraak bij een oefentherapeut

Chronische pijn

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Goede begeleiding door een therapeut die geschoold is in de behandeling van chronische pijn kan je helpen weer grip te krijgen op je klachten.

Wat is de rol van de oefentherapeut?

Gestart wordt met het in kaart brengen van de oorzaken van je pijn, jouw ervaring van de pijnklachten en hoe je hiermee omgaat. Samen met jouw therapeut stel je vervolgens haalbare doelen op. Uitgangspunt hierbij is dat je weer grip op jouw klachten krijgt en jouw kwaliteit van leven verbetert.

Tijdens de behandeling is jouw oefentherapeut als het ware jouw coach. Samen met de oefentherapeut ga je met jouw eigen doelen aan de slag. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor jouw belangrijk zijn. Voor de een betekent dit ‘normaal leven en werken’ en voor de ander ‘beter omgaan met spanningen’.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

  • Fybromyalgie
  • Chronische vermoeidheidsklachten
  • Chronische pijn (o.a. rug en schouder)

Netwerk Chronische Pijn

Het Netwerk Chronische Pijn is een landelijk netwerk van oefentherapeuten Cesar & Mensendieck. Zij hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn. Alle aangesloten oefentherapeuten werken volgens een behandelwijze, die is opgesteld volgens de laatste inzichten in wetenschappelijk en/of praktijkonderzoek en de patiënt centraal zet. Zo kun je rekenen op de zorg die helemaal op jouw behoeften en wensen afgestemd is. Het Netwerk Chronische Pijn werkt samen met onder andere revalidatieartsen, reumatologen, revalidatiecentra, pijnpoli’s en andere zorgprofessionals. Kijk voor meer informatie over het netwerk op de website

Text/HTML

“Ik ben niet meer gefocust op wat ik heb, maar hoe ik daarmee omga. Ik ben er daarom minder mee bezig en kan de pijn soms zelfs even helemaal vergeten” – Patiënt J. de V.