De Oefentherapeut

Revalidatie

Maak direct een afspraak bij een oefentherapeut

Revalidatie

Naarmate we ouder worden kan het risico op vallen toenemen. Veel ouderen vallen wat ervoor kan zorgen dat de oudere wordt opgenomen in het ziekenhuis voor bijvoorbeeld een heupfractuur. Het vallen kan een aanleiding zijn om valangst te ontwikkelen waardoor de kwaliteit van leven kan verminderen.

Met een heupfractuur kom je vaak niet meer op het niveau van functioneren terug van voor het ontstaan van de fractuur. Je mobiliteit en kracht blijft achter op andere leeftijdsgenoten. Dit kan van invloed zijn op de terugkeer naar huis en het revalideren. Dit kan erg vervelend zijn voor jou omdat je wordt beperkt in het dagelijks leven.

Revalideren kan ook het geval zijn na het krijgen van een heup- of knieprothese. Het is daarom van belang om direct na de operatie al in het ziekenhuis te starten met het lopen met behulp van een loophulpmiddel. Na het ontslag uit het ziekenhuis is het van belang om te blijven revalideren.

De oefentherapeut kan helpen bij het revalideren na een heupfractuur, een knie- of heuprothese en bij hart- en longaandoeningen. 

Wat is de rol van de oefentherapeut?

De oefentherapeut kan jou helpen bij het verminderen van de belemmeringen in het dagelijkse leven. Daarnaast zal er in de behandeling van bijvoorbeeld een heupfractuur gefocust worden op balansoefeningen en loopoefeningen met/zonder hulpmiddel, traplopen en uitvoeren van transfers. Hierbij wordt ook de spierkracht getraind.

Tijdens de revalidatie van een nieuwe heup of knie werk je samen met de oefentherapeut aan de beweeglijkheid, spierkracht en stabiliteit van de heup of knie. Daarnaast is de therapie gericht op het verbeteren van het looppatroon, het vergroten van de conditie en het oppakken van dagelijkse activiteiten, zoals sport en werk. 

Bij hart- en longrevalidatie kunnen de behandelingen onder andere gericht zijn op de longfunctie, spierbehoud/-kracht, inspanningscapaciteit en kwaliteit van leven. De oefentherapeut kijkt naar jouw klachten/aandoening en stemt met jou af wat de beste behandeling is.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

  • Heupfractuur
  • Heup- en knieprothese
  • Hart- en longrevalidatie
  • Na een ongeluk
  • Trauma
  • Ziekte