De Oefentherapeut

Kanker/Oncologie

Maak direct een afspraak bij een oefentherapeut

Kanker (Oncologie)

Steeds meer mensen overleven de ziekte van kanker en hebben een langere levensverwachting. Deze grotere overlevingskans komt onder andere door de verbeterde diagnostiek en behandeling.

Toch heeft de diagnose en behandelingen van kanker een grote impact op de kwaliteit van leven van de patiënten en hun omgeving. Klachten zoals vermoeidheid, verminderd dagelijks functioneren en een teruglopende deelname op de arbeidsmarkt kunnen het gevolg zijn van kanker. Langdurige en late effecten van de behandelingen kunnen zijn: langdurige (vaak ernstige) vermoeidheid, depressie, angst en een algemeen slechtere lichamelijke gezondheid (afname fysiek functioneren en conditie).

Wat is de rol van de oefentherapeut?

De oefentherapeut streeft naar het verbeteren van de kwaliteit van leven en de conditie bij patiënten met kanker of kanker hebben gehad. Binnen deze behandelingen werkt de oefentherapeut aan:

  • De afname van vermoeidheid en verbetering van het uithoudingsvermogen;
  • Het verbeteren van de spierkracht en het evenwicht;
  • Het verminderen van en leren omgaan met beperkingen in het dagelijks leven;
  • Het leren vinden van een balans tussen activiteiten in het dagelijks leven;
  • Het verbeteren van de conditie voorafgaand, tijdens en na behandelingen van de kanker.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

  • Bij diverse vormen van kanker, zoals borstkanker, longkanker en prostaatkanker. Uiteraard in overleg met de specialist tijdens en/of na de behandeling.