De Oefentherapeut

Leefstijl

Maak direct een afspraak bij een oefentherapeut

Leefstijl en sport

Er wordt tegenwoordig steeds meer gesproken over een gezonde leefstijl. Maar wat valt er nou eigenlijk onder een gezonde leefstijl? Bij een gezonde leefstijl hoort in ieder geval: gezonde voeding, voldoende beweging, niet roken, genoeg slapen, geen of met mate het nemen van alcohol en een goede omgang met stress. De gezondheid van mensen kan dan ook beïnvloedt worden door een ongezonde leefstijl en leefomgeving. Steeds meer mensen hebben overgewicht en diabetes door een ongezonde leefstijl. Maar zij hebben ook een grotere kans op hart- en vaatziekte en andere chronische aandoeningen. 

Wat is de rol van de oefentherapeut?

Overgewicht behoort tot één van de belangrijkste gezondheidsproblemen van dit moment. Alleen door goede samenwerking van verschillende partijen is het mogelijk dit probleem structureel aan te pakken. De oefentherapeut heeft in het zorgveld een belangrijke rol als het gaat om gezond bewegen. Een structurele aanpak van overgewicht kan niet zonder de deskundigheid van de oefentherapeut. De oefentherapeut heeft immers ook als uitgangspunt van de behandeling dat het (beweeg)gedrag van de cliënt veranderd wordt. Hij/zij zorgt ervoor dat iemand bewust bezig is met het aanpakken van zijn overgewicht of nog beter: het voorkomen daarvan. Iemand leert op eigen wijze en in eigen tempo dat bewegen leuk, goed en gezond voor je is – nu en op lange termijn!

Overgewicht behoort tot één van de belangrijkste gezondheidsproblemen van dit moment. De oefentherapeut is onmisbaar als het gaat om structurele aanpak en preventie van overgewicht.

De oefentherapeut is een adviseur, begeleider en behandelaar op het gebied van sport en beweging. Oefentherapeuten bieden begeleidingstrajecten op maat aan voor zowel de beginnende sporter, de recreant als de topsporter. Het verbeteren van houding en beweging van de sporter staat tijdens de behandeling centraal. En de oefentherapeut leert de sporter om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van zijn fysieke mogelijkheden. De sporter krijgt inzicht in de wijze waarop hij zijn eigen mogelijkheden kan benutten om zo zijn houding en bewegen te ontwikkelen, te verbeteren en/of te herstellen. 

De behandelingen van de oefentherapeut worden zoveel mogelijk uitgevoerd op de locatie/in de omgeving waar de sporter zijn sport beoefent. Dit betekent dat je als je met een lichamelijk klacht komt ontstaan tijdens het sporten, er ook onderzoek wordt verricht en behandeld in de specifieke situatie waarin de sport wordt uitgeoefend. Dit is tenslotte de situatie waar de klachten zich voordoen en dus de ideale plek om te werken aan het herstel/verbetering van deze klachten. Zo kan de oefentherapeut jou ook direct helpen met het leren toepassen van de verbetertips tijdens de beweging/training/wedstrijden. 

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

  • Overgewicht/obesitas
  • Diabetes
  • Sport (klachten of blessures)