Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in je leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Je kunt daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut helpt jouw lichaam en geest weer in balans te brengen.
Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als je je er goed bij voelt. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer je stress niet afwisselt met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van te veel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer je uit balans raakt en je kracht verliest, hoe meer signalen van stress je zult ervaren.
Enerzijds kun je stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer de concentratie afneemt, je prikkelbaar wordt, gaat piekeren of problemen hebt met slapen. Anderzijds kun je stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld door vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaker veroorzaakt stress een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten. Ook de manier waarop je tegen een klacht aankijkt of hoe je met problemen omgaat, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. Wij noemen dit een ineffectieve klacht- of probleemhantering, ook wel ineffectieve coping stijl genoemd.