De Oefentherapeut

Reumatische klachten

Maak direct een afspraak bij een oefentherapeut

Reumatische klachten

Onder reuma worden meer dan 100 verschillende aandoeningen. Deze aandoeningen hebben invloed om hoe je kunt bewegen. Bijvoorbeeld klachten in gewrichten, spieren, pezen en botten die niet veroorzaakt zijn door een ongeval.

Reuma kan diverse klachten geven, zoals gewrichtsontstekingen, pijn, stijfheid en vermoeidheid. Als er sprake is van gewrichtsontstekingen kan het gewricht warm en dik worden. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijker is om te bewegen. Daardoor kan iemand met reuma beperkingen ervaren in het dagelijks leven. De oorzaak is meestal onbekend en is ook niet te genezen.

Onder reuma wordt onder andere reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew verstaan. Bij de ziekte van Bechterew worden de gewrichten van de wervelkolom, bekken en/of schouders en de gewrichten tussen het borstbeen en de ribben door ontstekingen aangetast. Deze ontstekingen veroorzaken klachten zoals pijn en stijfheid, maar kunnen ook leiden tot vermoeidheid, een verminderde conditie en verlies van spierkracht. Omdat de wervels op den duur vaak vergroeien, verstijft de wervelkolom. Dit beïnvloedt de houding en manier van bewegen en daarmee alle dagelijkse activiteiten. 

Bij reumatoïde artritis ontstaan gewrichtsontstekingen. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Als het ware keert je eigen lichaam zich tegen je. Deze chronische vorm van reuma heeft een plotseling ontstaan. Het beloop kan verschillend zijn. Van periodes met (veel) last afgewisseld met periodes waarin weinig tot geen ontstekingen ontstaan.

Wat is de rol van de oefentherapeut?

Onder begeleiding van jouw oefentherapeut werk je zelf aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en breng je jouw lichaam in een betere conditie. Je leert hoe je jouw houding en manier van bewegen kunt verbeteren, zodat het lichaam minder belast wordt. Ook leer je je eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen. De oefeningen en bewegingsadviezen die de oefentherapeut jou geeft, worden geïntegreerd in jouw dagelijkse activiteiten. Door de adviezen van jouw oefentherapeut toe te passen, leer je om gezonder te bewegen: thuis, tijdens hobby’s en op het werk. Zo kun je zo optimaal mogelijk functioneren.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

  • Reuma
  • Reumatoïde artritis
  • Ziekte van Bechterew